Konj

 

Indikacije KONJ:

  • Za SPROSTITEV zdravega organizma (terapevtski, službeni/ali delovni konji itn.)

Uporablja se pri zdravem konju. Cilj terapije je sprostiti in pomiriti konja ter pospešiti odvajanje odpadnih snovi. Stres zaradi strahu ali preobremenitve se pogosto izraža kot prenapetost (hipertonus) skeletnih mišic (bolečina zaradi čustvenih napetosti), posledica pa je mišična ishemija in s tem refleksno povzročena otrdelost mišic. Tukaj ima ročna limfna drenaža pomembno vlogo, saj uravnava vegetativni živčni sistem, tako da zniža tonusa simpatikusa in sprosti prenapetost v mišicah.

  • Po ŠPORTNIH dejavnostih (športna tekmovanja in druge dejavnosti)

Limfna terapija športnih konj izboljša delovno zmogljivost, saj pospeši razgradnjo mlečne kisline v mišičnini. Ročna limfna drenaža po športnih tekmovanjih torej izboljša regeneracijo mišic.

Pri mišičnih preobremenitvah oskrba s kisikom prek krvi ne zadošča več za potek aerobnega pridobivanja energije. Celice začnejo energijo glukoze, ki je v mišičnih celicah shranjena v obliki glikogena, metabolizirati po anaerobni poti. Produkt tega metabolizma je mlečna kislina (laktat). Laktat med naporom povzroča občutek pekoče bolečine v mišicah in se popolnoma odstrani iz mišic šele 30 do 60 minut po naporu. V jetrih se laktat pretvori v glukozo, vendar se zato porablja energija. Bolečine, ki se pojavijo šele dan po naporu, so povezane z mikrotravmami, ki so nastale zaradi preobremenitve mišic.

  • Pri ORTOPEDSKIH težavah (laminitis, podotrohloza, artroze, tendovaginitis, dezmitis, sindrom karpalnega kanala, sindrom krožnega ligamenta, lumbago, posttravmatski/postoperativni edem, brazgotine, postflegmozni edem, zdravljeni limfangitis, elefantiaza)

Pri ortopedskih in travmatoloških težavah je naloga limfne terapije odstraniti otekline ali hematom, pospešiti celjenja tkiva, zmehčati brazgotine in ponovna vzpostaviti kislinsko-bazično ravnovesje, kar je predpogoj za optimalno delovanje vseh metabolnih procesov v telesu. Njeno mesto je takoj na začetku rehabilitacijskega procesa.

  • Pomoč pri oskrbi INTERNIH obolenj (edemi, povezani s krvnim obtokom, ortostatični edemi, edemi zaradi zastojev, edemi v področju spolnih organov, edemi zaradi brejosti, neinfekcijska obolenja dihal, kronični parotitis, kolike in čiri gastrointestinalnega trakta, nevropatološka obolenja, alergije).

V teh primerih je limfna terapija podporna terapija veterinarskemu zdravljenju. Njena naloga je lajšati simptome bolezni in s tem posledično izboljšati kvaliteto življenja konja in lastnika.