RLD in limfna terapija

Dr. Vodder in njegova žena sta okoli leta 1930 osnovala tehniko, tako imenovano ročna limfna drenaža, s katero sta vplivala na delovanje limfnega sistema. Z njo sta imela v tistem času dobre rezultate pri zdravljenju kroničnih vnetij in raznih imunski motenj.

Ročna limfna drenaža je nežna terapevtska tehnika, s katero preko kože vplivamo na delovanje limfnega sistema. Limfni sistem pa ni edini sistem, na katerega lahko vpliva ročna limfna drenaža. Z njeno aplikacijo vplivamo kar na štiri telesne sisteme:

  • limfni sistem (drenažni učinek)
  • imunski sistem (večja odpornost organizma)
  • avtonomni živčni sistem (aktivacija parasimpatikusa – umiritev in sprostitev)
  • bolečinski sistem (zmanjšanje ali odstanitev občutka bolečine)

V letih uporabe in nadaljnjega raziskovanja te tehnike so različni strokovnjaki po svetu dodali svoje ugotovitve in tako se je razvila limfna terapija, kakršno poznamo danes. Ta vključuje poleg tehnike ročne limfne drenaže tudi druge terapevtske metode in tehnike, ki podpirajo učinke ročne limfne drenaže in pripomorejo k še boljšemu rezultatu terapije.

Limfna terapija se uporablja predvsem pri zdravstvenih stanjih, pri katerih je zastajanje tekočine v tkivu posledica različnih vzrokov. Njena uporaba je razširjena v številnih vejah medicine. Nepogrešljiva pa je v limfologiji za odpravljanje odvečne tekočine, povzročene zaradi poškodbe ali deformacije limfnega sistema (primarni in sekundarni limfedem).