Pes

Indikacije PES:

  • Za SPROSTITEV zdravega organizma (terapevtski, službeni/delovni psi itn.)

Uporablja se pri zdravem psu. Cilj terapije je sprostiti in pomiriti psa ter pospešiti odvajanje odpadnih snovi. Stres zaradi strahu ali preobremenitve se pogosto izraža kot prenapetost (hipertonus) skeletnih mišic (bolečina zaradi čustvenih napetosti), posledica pa je mišična ishemija in s tem refleksno povzročena otrdelost mišic. Tukaj ima ročna limfna drenaža pomembno vlogo, saj uravnava vegetativni živčni sistem, tako da zniža tonusa simpatikusa in sprosti prenapetost v mišicah.

  • Po ŠPORTNIH dejavnostih (športna tekmovanja in druge dejavnosti)

Limfna terapija športnih psov izboljša njihovo delovno zmogljivost, saj pospeši razgradnjo mlečne kisline v mišičnini. Ročna limfna drenaža po športnih tekmovanjih tako izboljša regeneracijo mišic.

Pri mišičnih preobremenitvah oskrba s kisikom prek krvi ne zadošča več za potek aerobnega pridobivanja energije. Celice začnejo energijo glukoze, ki je v mišičnih celicah shranjena v obliki glikogena, metabolizirati po anaerobni poti. Produkt tega metabolizma je mlečna kislina (laktat). Laktat med naporom povzroča občutek pekoče bolečine v mišicah in se popolnoma odstrani iz mišic šele 30 do 60 minut po naporu. V jetrih se laktat pretvori v glukozo, vendar se zato porablja energija. Bolečine, ki se pojavijo šele dan po naporu, so povezane z mikrotravmami, ki so nastale zaradi preobremenitve mišic.